SĂRBĂTORI FERICITE!



Comitetul de conducere operativ a Asociaţiei doreşte membrilor ACIR şi tuturor colecţionarilor din ţară, indiferent de domeniul pasiunii lor, dar şi celor care ne-au susţinut în activitatea noastră un Craciun Fericit şi La Mulţi Ani!

Preşedinte A.C.I.R.
prof. Tiberiu Kelemen

ÎN ATENŢIA MEMBRILOR A.C.I.R. !



ÎN ATENŢIA MEMBRILOR A.C.I.R. !.
FOARTE IMPORTANT !

Informăm toţi membrii Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România că în urma hotărârii Adunării generale de la Bacău, din data de 27 mai 2017, cotizaţia poate fi depusă şi în contul bancar al asociaţiei care este:

RO48CECEHD0330RON0760287

Cotizaţia anuală în valoare de 30 lei poate fi depusă individual sau în grup. Se poate achita astfel cotizaţia curentă cât şi cea restantă.
Neachitarea cotizaţiilor restanţe şi celor curente de către membrii A.C.I.R. va crea probleme majore în organizarea congresului din anul 2018.

Preşedinte A.C.I.R.
prof. Tiberiu Kelemen
Casier
Ileana Pardos

JURNAL INSIGNOGRAFIC nr. 17



A apărut Jurnalul Insignografic nr. 17 - 2018.

Persoanele interesate de achiziţia numărului 17, sunt rugate să se adreseze conducerii ACIR: preşedinte - prof. Tiberiu Kelemen






Emisiuni insignografice ACIR 2017



Conducerea ACIR, are onoarea de a vă prezenta o emisiune insignografică, alcatuită din trei insigne reprezentând:
- Lupeni 1977-2017 - Patruzeci de ani de la greva minerilor din Lupeni;
- Drumul crucii Lupeni-Straja;
- 100 ani de la Marea Unire - 1918-2018;

Sistemul de prindere este tip broşă.
Tirajul emisiunii este limitat, preţul setului fiind de 50 lei (nu se dau separat).
Colegii sau persoanele interesate de achiziţie, se pot adresa conducerii ACIR: preşedinte - prof. Tiberiu Kelemen sau secretar general - Dumitru Puscașu.

COMITETUL DE CONDUCERE

Al IX-lea Congres Naţional de Insignografie - Premiile "Colecţionar emerit"


Anul trecut, după ce au fost acordate ultimele premii „Floarea de colţ”, s-a făcut anunţul că, începând din 2017 va fi acordat onorantul titlu de „Colecţionar emerit” pentru colegii cu multă experienţă, împărtăşită celor tineri, celor care organizează manifestări insignografice, în vederea menţinerii continuităţii reuniunilor noastre, pentru participarea cu studii insignografice în cadrul sesiunilor de comunicări, pentru înfiinţarea şi coordonarea unor cercuri cu profil preponderent insignografic etc.

Prima dată instituirea titlului de „Colecţionar emerit” a fost discutată în anul 2016, în cadrul şedinţei Comitetului de conducere operativă A.C.I.R. S-a cerut părerea în scris a mai multor colegi şi astfel s-a stabilit o primă versiune a criteriilor de acordare şi variantele de insigne ale titlului. Acestea au fost prezentate în Programul-catalog al reuniunii de la Băile Felix pentru a fi supuse aprobării Adunării generale.
A urmat o nouă rundă de discuţii în cadrul Comitetului de conducere operativă, după întoarcerea de la Băile Felix, ajungându-se astfel la forma finală a criteriilor, care sunt publicate şi în Programul-catalog al reuniunii şi vor fi reluate în „Jurnalul insignografic” nr.17.
Titlul va fi acordat timp de 10 ani, în perioada 2017 - 2026, numai de către A.C.I.R.
Ȋn data de 16 ianuarie 2017 machetele trofeelor au fost duse la Firma „ACCESORII PROD” Oradea pentru execuţie.
Pe viitor nominalizările laureaţilor vor constitui o sarcină onorantă, dar deosebit de dificilă, fiind conştienţi că nu-i vom putea mulţumi pe toţi colegii, deoarece se vor acorda anual doar două titluri.
După o lungă dezbatere a Comitetului de conducere operativă, s-a hotărât că azi vom acorda primele doua titluri de „Colecţionar emerit” unor colegi care, după părerea noastră, au întrunit cu prisosinţă criteriile stabilite.

STIMAŢI COLEGI,
Prima nominalizare a titlului de „Colecţionar emerit” s-a făcut anul acesta sub imperiul emoţiilor. Dacă în anii trecuţi în rândul membrilor Comitetului de conducere operativă a asociaţiei au existat divergenţe, acum opinia membrilor a fost unanimă în privinţa acordării primului titlu.
Pentru a nu mări suspansul, sunt în măsură să-l prezint pe primul „Colecţionar emerit” din cadrul A.C.I.R. în persoana P.S.†Galaction episcopul Alexandriei şi Teleormanului, pentru activitatea remarcabilă depusă de-a lungul anilor în domeniul numismaticii şi insignografiei din România.
Un moment fericit l-a constituit organizarea, în colaborare cu Muzeul Teleorman, a celui de-al XV-lea Simpozion Naţional de Numismatică – eveniment marcat şi prin emiterea unei insigne. La manifestare a participat conducerea S.N.R. care a rămas impresionată de modul exemplar de desfăşurare a manifestării. Ȋn acest cadru s-a propus înfiinţarea unei Secţii Numismatice la Alexandria. Astfel, la data de 14 mai 1998, ia fiinţă la Alexandria cea de-a XXVI-a Secţie numismatică, al cărei preşedinte de onoare a fost ales P.S.†Galaction.
La data de 2 august 2001 preşedintele secţiei, d-na Veronica Predoi demisionează, iar conducerea secţiei este preluată de P.S.†Galaction.
Din acel moment colectivul secţiei, formată din 14 membri, a devenit, conform previziunilor regretatului dr. Constantin Preda, unul foarte activ sub o conducere înţeleaptă.
Ȋn perioada 1-2 septembrie 2007 are loc la Alexandria cea de-a XXXIII-a Reuniune a colecţionarilor de insigne. Ȋn cadrul festiv prilejuit de deschiderea reuniunii P.S.†Galaction este recompensat, în premieră cu primul premiu „Floarea de colţ”.
Tot în acelaşi an P.S.†Galaction a avut un aport substanţial (am putea spune hotărâtor) în realizarea Simpozionului Naţional de numismatică de la Bucureşti - Otopeni.
Ȋn anii 2011 şi 2012 s-au realizat, în parteneriat între Secţiile Numismatice Alexandria şi Petroşani, două Congrese Naţionale de insigne, foarte apreciate.
Ȋn anul 2015 P.S.†Galaction organizează la Buşteni, în regim de avarie, am putea spune, Simpozionul Naţional de numismatică.
Trebuie menţionat că în perioada 2004-2010 P.S.†Galaction a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Societăţii Numismatice Române, iar în 2011 a fost ales în funcţia de preşedinte onorific al Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România.
Pentru îmbogăţirea colecţiilor personale ale membrilor secţiei şi nu numai au fost iniţiate numeroase emiteri de medalii şi insigne.
Având în vedre realizările enumerate şi multe altele la fel de valoroase, primul titlu de „Colecţionar emerit” îi revine P.S.†Galaction, căruia îi dorim, cu această ocazie deosebită, multă sănătate!


Ȋn perioada de pionierat a activităţii insignografice, un coleg deosebit de tenace a avut o contribuţie hotărâtoare în organizarea a cinci ediţii ale întâlnirilor colecţionarilor de insigne la Timişoara (1976, 1981, 1983, 1986 şi 1987), menţinând astfel continuitatea reuniunilor noastre.
Organizează, de la 1 mai 1981, prima ediţie a „EXPO BANATICA” – o manifestare având caracter local, polarizând în special interesul colecţionarilor din Banat.
Ȋn luna mai 1983, cu ocazia celei de-a IX-a Ȋntâlniri a colecţionarilor de insigne de la Timişoara, pune în circulaţie „Cupa transmisibilă a colecţionarilor de insigne”. A contribuit hotărâtor ca în anii 1983, 1985, 1986, 1987 Secţia Timişoara să câştige acest important trofeu. De asemenea, prin Regulamentul de acordare, Cupa a mai revenit Secţiei Numismatice Timişoara în anii 1976, respectiv 1981 (conform art.6), cu aportul aceluiaşi coleg.
La data de 18 decembrie 1983, împreună cu colegii Milovan Pavel şi Butum Ioan, înfiinţează „Clubul Numismatic al colecţionarilor de insigne din Timişoara”. Clubul a fost prima asociere a colecţionarilor de insigne activând sub preşedenţia colegului Ilin Milan.
Odată cu apariţia „Jurnalului insignografic” a devenit un colaborator valoros, publicând articole deosebit de interesante.
Pentru meritele în activitatea insignografică a fost recompensat, în 2008, cu Premiul „Floarea de colţ”.
A participat aproape la toate manifestările majore în domeniul insignografic, prezentând în cadrul sesiunilor de comunicări, studii insignografice valoroase. Ȋn anul 2009, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România, deţine funcţa de vicepreşedinte al asociaţiei pe Zona Banat.
Ţinând cont de realizările enumerate, de funcţiile avute, conducerea A.C.I.R. îi acordă titlul de „Colecţionar emerit” colegului ILIN MILAN din Timişoara, dorindu-i totodată multă putere de muncă, sănătate şi ani lungi de viaţă!



Comitetul de conducere operativă A.C.I.R.

Programul - Catalog al celui de-al IX-lea Congres Naţional de Insignografie


În perioada 26-28 mai 2017, Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” din Bacău, este gazda Celui de-al IX-lea Congres Naţional de Insignografie şi cea de-a XLIII-a Expoziţie colectivă de insigne.
Evenimentul este organizat de:
Asociația Colecționarilor de Insigne din România
Societatea Numismatică Româna

În parteneriat cu:
Consiliul Județean Bacău
Consiliul Local Municipal Bacău

În colaborare cu:
Asociația Generală a Arhiviștilor din România - Filiala Bacău

Cu sprijinul sponsorilor:
SIF MOLDOVA - societate de investiții financiare
DEDEMAN - dedicat planurilor tale
AGRICOLA - neam de gospodari
BARLETA - 20 de ani de ambalaje
HOTEL DECEBAL
GRAFIT - Publicitate din 1997


Programul - Catalog al manifestației, poate fi studiat aici, sau clik pe imaginea de mai sus.

Informaţii noi despre al IX-lea Congres Naţional de Insignografie


Cel de-al IX-lea Congres Naţional de Insignografie şi cea de-a XLIII-a Expoziţie colectivă de insigne şi-a schimbat locul de desfăşurare.
Lucrarile vor avea loc la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” din Bacău, în perioada 26-28 mai 2017.

Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” - este situat la adresa:
Strada Crângului, Nr. 18, Loc. Bacău.
Coordonatele GPS sunt: 46.5669157, 26.9224477
Pagina web: http://centrulapostu.ro/
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/institutie.centruldecultura?fref=ts

COMITETUL DE ORGANIZARE

IN MEMORIAM Cmdr. Av. (r) POPESCU MARIUS-CĂLĂRAŞI



Cmdr. Av. (r) POPESCU MARIUS-CĂLĂRAŞI
1942-2017
.


Popescu Paraschiv Marius s-a nascut în data de 10 Mai 1942 la Călăraşi, părinţi fiindu-i Paraschiv şi Maria.
Familia Popescu a fost una numerousă, compusă din cinci fete şi un băiat–Marius.
Instruirea primară a început-o la Şcoala nr.1 de băieţi din Călăraşi.
Prima întâlnire cu tainele aviaţiei a avut-o prin intermediul A.V.S.A.P. unde a urmat cursuri de planorism, paraşutism şi zbor cu motor. Dragostea pentru zbor s-a transformat în profesiune după 1961 când se înscrie la Şcoala Militară de Aviaţie de la Bobocu, fiind şcolarizat pentru avioane cu reacţie. Ȋn 1966 se specializează în zborul cu elicopterul, aparat pe care nu-l va parasi până la pensionare, totalizând în axceastă perioadă peste 6850 ore de zbor.
Ȋn anul 1976, Popescu Marius devine membru al Societăţii Numismatice Române, iar în 1978 participă pentru prima oara la o Expoziţie Natională la Casa Centrală a Armatei.
Ȋn decursul îndelungatei sale activităţi pe tărâmul colecţionării şi studierii insignelor a primit mai multe premii. Totuşi dintre acestea se pot remarca:
- Premiul de excelenţă acordat în 2006 la Reuniunea colecţionarilor de insigne de la Petrila;
- Premiul „Floarea de colţ”, care i-a fost conferit în 2008 la Petroşani.
Colecţionar cu preocupări constante în domeniu, a colaborat excelent cu S.N.R., fiind şi preşedinte al Secţiei Numismatice C.C.A..
Nu trebuie uitat faptul că domnul cmdr. Av. Popescu Marius – Călăraşi a fost unul dintre membrii fondatori ai A.C.I.R.
Activitatea depusă în cadrul Secţiei Numismatice a C.C.A. i-a fost recompensată şi în cadrul activităţilor numismatice de la Cercul Militar Naţional unde i-a fost acordată distincţia Pana de aur a lui Eminescu, premiul I, II si III.
Din păcate în ziua de 26.02.2017 inima plina de pasiune a comandorului aviator Popescu Marius a încetat să mai bată.

Adio prieten drag!

DUMEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ȊN PACE !


Invitaţie la al IX-lea Congres Naţional de Insignografie
2017


Cel de-al IX-lea Congres Naţional de Insignografie şi cea de-a XLIII-a Expoziţie colectivă de insigne vor avea loc la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” din Bacău, în perioada 26-28 mai 2017. În cadrul manifestării se va desfăşura o Sesiune de comunicări ştiinţifice cu tematica Insignografie, precum şi schimburi de insigne.
Organizatorii reuniunii sunt ACIR (prin prof. Tiberiu Kelemen, dr. Aurel Stanciu şi prof. Vilică Munteanu) şi Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu” din Bacău.
Gazdele oferă participanţilor cazare pentru două nopţi, spaţiu expoziţional pentru maximum patru panouri standard (45 x 35 cm), o masă (1 m.p.) pentru prezentarea pieselor de schimb şi cina comună în seara zilei de 27 mai.
Expoziţia colectivă nu este tematică. În cadrul Congresului se va stabili cum se vor organiza pe viitor, sens în care sunteţi rugaţi să formulaţi propuneri.
Pentru colegii care participă activ la manifestare (expun, prezintă comunicări etc.), organizatorii oferă o diplomă şi o medalie.
Insigna Congresului va putea fi achiziţionată contra cost.
Pentru absolut toţi participanţii care solicită cazare, taxa de participare este de 50 de lei, sumă care va fi trimisă prin mandat poştal, odată cu cu talonul de înscriere, la adresa indicată în invitaţie.
ACIR va acorda, în premieră, două titluri de COLECŢIONAR EMERIT.
Toţi participanţii vor primi, la sosire, Programul-catalog, care va cuprinde şi informaţiile de ultimă oră.
Participanţii la lucrările Congresului au următoarele obligaţii:
- Să returneze prin poştă taloanele de participare şi rezumatele comunicărilor (rezumatele şi prin e-mail) până pe data de 14 aprilie 2017 (data poştei) la adresa menţionată în invitaţie, pentru a putea fi cuprinse în Programul-catalog, respectiv să expedieze taxa de participare.
- Panourile aduse pentru Expoziţia colectivă trebuie să respecte dimensiunile standard şi cerinţele unei expoziţii de ţinută.
- Pentru luarea operativă la cunoştinţă a hotărârilor luate în cadrul Congresului, membrii ACIR trebuie să participe activ la lucrările acestuia
- Să respecte cerinţele organizatorilor.

ATENŢIE!
Cu tot regretul, taloanele sosite după data stabilită nu vor fi luate în considerare.

COMITETUL DE ORGANIZARE

JURNAL INSIGNOGRAFIC nr. 16



A apărut Jurnalul Insignografic nr. 16 - 2017.

Din cuprins:
- Al VII-lea Congres Naţional de Insignografie din România;
- Insignele vechi ale drumeţilor montani din Voivodina;
- Producător de insigne, condamnat cu executare;
- Insigne ale societăţilor de binefacere și caritate din România - Insigne ale Societăţilor de temperanţă din România;
- Insigna celui de al XV-lea Congres universal de pace Milano - 1906;
- Insigne contrafăcute;
... și multe altele ...

ÎN MEMORIAM CIMPOI MIHAI
1932 - 2016


În ziua de sâmbătă 15 octombrie 2016 inima colegului Cimpoi Mihai a încetat să mai bată.

Membru al Societății Numismatice Române – Secția Botoșani, membru al Asociației Filateliștilor din județul Botoșani, membru al Asociației Colecționarilor de Insigne din România, al Clubului Numismatic Mihai Eminescu din cadrul Cercului Militar Național, precum și al altor asociații cu activități asemănătoare, a plecat la cele veşnice.
De profesie economist, Cimpoi Mihai s-a născut la 4 martie 1932 în localitatea Nicșeni, județul Botoșani. Din tinerețe a avut preocupări remarcabile în pasiunea colecţionării şi studierii în mod special a pieselor numismatice și filatelice.
Această pasiune și-a dovedit-o nu numai prin a colecționa și a admira piese, dar şi realizând exponate frumoase și prețioase pe care le-a prezentat la întrunirile zonale, naționale și internațio-nale. Prin participarea sa cu regularitate la astfel de acțiuni a fost apreciat, respectat și iubit de către cei ce l-au cunoscut.
Colecţionar cu preocupări constante în domeniu înca din perioada anilor 1968, a colaborat excelent cu SNR, inclusiv cu Secţia Casei Centrale a Armatei. Datorită pasiunii sale, dar şi prin poziţia sa în societate, a organizat manifestări numismatice de amploare în Botoşani care aveau să îl consacre în peisajul numismatic naţional.
A participat activ la acţiunile Clubului Numismatic Mihai Eminescu din cadrul Cercului Militar Naţional unde i s-a acordat distincţia Pana de aur a lui Eminescu, premiul I, II şi III.
Munca sa de o viață dedicată colecționării insignelor i-a fost recompensată în 2005, la Târgu Secuiesc, cu un meritat premiu de excelenţă, iar de către Asociaţia Colecţionarilor de Insigne din România i-a fost acordat în anul 2016 cea mai importantă distincţie în domeniu - Premiul „Floarea de colţ”.
Ultima perioadă a vieții a trăit-o împreună cu familia, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Colegii de pasiune îi vor păstra o neștearsă amintire DOMNULUI CIMPOI, roagă pe bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l primească în împărăția Sa.

Ioan Siminicianu
președinte al Secției Botoșani a Societății Numismatice Române.

Întâlnirea anuală a colecţionarilor de insigne Băile Felix,
27 - 29 Mai 2016.



Într-o organizare excepțională, s-au desfășurat, la Băile Felix, cel de-al VIII-lea Congres Național de Insignografie și cea de-a 42-a Expoziție Colectivă de Insigne.
Manifestarea, unică în România, a polarizat atenția a 93 de colecționari, dintre care au fost prezenți 86.
Cei absenți vor avea ce regreta, deoarece au pierdut una dintre cele mai frumoase reuniuni din câte au avut loc în cei 42 de ani de când ființează reuniunile, expozițiile colective sau, de opt ani, congresele de profil.
Desfășurarea întâlnirii a fost posibilă datorită implicării totale a colectivului de la Oradea condus de inginerul Silviu Dobraș și a echipei coordonate de la Petroșani de către prof. Tiberiu Kelemen.
Vineri după masă s-a desfășurat ședința Comitetului de conducere A.C.I.R., unde s-au luat hotărâri importante, care urmau să fie supuse aprobării Adunării Generale de a doua zi.
Lucrările Congresului au fost binecuvântate de P.S. Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului și președinte de onoare A.C.I.R.
Au urmat două intervenții excepționale, susținute de către generalul Lazăr Cârjan, președinte de onoare al Asociației Criminaliștilor din România și a directorului Muzeului „Țării Crișurilor”, prof. univ. Aurel Chiriac.
Asistența a ținut un moment de reculegere în memoria colegului Balcu Anton și a celorlalți colecționari care ne-au părăsit prea de timpuriu.
A urmat decernarea ultimelor cinci premii „Floarea de colț” și a numeroase alte diplome, înmânate de diverși participanți.
Tot atunci a fost recompensat cu o diplomă și o cupă colegul Gheorghe Boer, pentru faptul că a creat o adevărată arhiva foto a A.C.I.R.
Domnul ing. Silviu Dobraș a prezentat colectivul care își desfășoară activitatea în cadrul Firmei ACCESORII PROD, precum și obiectul de activitate al acesteia.
S-a efectuat poza de grup, element deosebit de important pentru toți colegii. Pozele vor fi înmânate ulterior.
După masă a avut loc Adunarea generală A.C.I.R., unde au fost adoptate hotărâri importante în viața asociației. Trebuie specificat că a fost lansat un număr remarcabil de materiale numismatice, asupra cărora vom reveni.
Datorită numeroaselor cereri de plecare în dimineața zilei de duminică, s-a hotărât ca festivitatea de recompensare a participanților și decernarea Cupei transmisibile „Ilin Milan” să aibă loc în cadrul mesei festive.
Cupa transmisibilă a revenit Firmei ACCESORII PROD prin domnul ing. Silviu Dobraș, căruia îi mulțumim pentru excepționala organizare a manifestării.
În cadrul festivităților s-a făcut anunțul mult așteptat de către colegul Vilică Munteanu – ca cel de-al IX-lea Congres va avea loc în 2017 la Bacău.
Trebuie subliniat că cea de-a 42-a Expoziție colectivă a avut parte și de un moment „foarte dulce” sub forma unui tort uriaș și logo-ul „Mulți ani tot împreună și la revedere în 2017 la Bacău”.
Congresul s-a terminat, dar va rămâne mult, mult timp în memoria participanților, fiind ceea ce și-au dorit organizatorii – UN MOMENT DE REFERINȚĂ.

Prof. Tiberiu Kelemen;
Dumitru Pușcașu.

Cel de-al VIII-lea Congres Naţional de Insignografie şi cea de-a 42-a Expoziţie colectivă de insigne - Premianţii.


Premianții ediției din acest an, sunt enumerați mai jos, dar câștigătorii sunt toți participanții la al VIII-lea Congres Național de Insignografie și cea de-a 42-a Expoziție colectivă de insigne.

Premiul „Floarea de colţ”:

1) Ştefanov Titus – Arad
2) Dr. Lupu Constantin –Timişoara
3) Turi Gheorghe – Deva
4) Cimpoi MIhai – Râmnicu Vâlcea
5) Fam. Mihai şi Ana Iacob – Bucureşti.

Premiu special pentru realizarea albumului foto al ACIR - Boér Gheorghe din Târgu Mureş.

Premiul continuităţii „Ilin Milan” - familia Ballif .

Diplome acordate de Ilin Milan Sectia Banatul Timişan al SNR :
1) Ştefan Dina –Bucureşti
2) Constantin Ciurea – Buzău
3) Radu Tabără –Sibiu
4) Andrei Balif – Târgu Jiu
5) Gheorghe Boér – Târgu Mureş

Brînzei Stelian din Botoşani a oferit şi anul acesta trei caricaturi domnilor: Munteanu Vilică, Dina Ştefan, Gheorghe Boér şi un desen – portret al poetului Mihai Eminescu domnului Caraman Gheorghe.

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de acitvitate a Secţiei Numismatice Bârlad, domnul prof. Costel Giurcanu a înmânat diplome domnilor:
P.S. Galaction
Tiberiu Kelemen – Petroşani
Dumitru Puşcaşu – Petroşani
Andrei Balif – Tg. Jiu
Ernó Beke – Tg. Secuiesc
Stelian Brînzei– Botoşani
Gheorghe Căpitanu – Bârlad
Coriolan Chiricheş – Botoşani
Mihai Cimpoi–Râmnicu Vâlcea
Gheorghe Ciutacu - Colilia
Marin Crişu – Braşov
Mihai Costin – Bucureşti
Ştefan Dina –Bucureşti
Silviu Dobraş – Oradea
Mihai Iacob
Vilică Munteanu
Secţia Numismatică Bacău
Vasile Neacşu – Alexandria
Marius Popescu –Bucureşti
Ştefan Samoilă – Braşov
Secţia Numismatică Botoşani
PNL – Alexandria

Domnul Silviu Dobraş a oferit în semn de amintire domnului general Lazar Cârjan, o copie a bastonului de mareşal, iar domnului prof. univ. Aurel Chiriac statueta unui dac liber.

Comitetul de organizare.

Vă aşteptăm la al VIII-lea Congres în 2016.


Vă așteptăm la al VIII-lea Congres Național de Insignografie și cea de-a 42-a Expoziție colectivă de insigne.

Cel de-al VIII-lea Congres Național de Insignografie și cea de-a 42-a Expoziție colectivă de insigne vor avea loc în perioada 27 – 29 Mai 2016. Manifestarea se va desășura la Băile Felix, fiind găzduită integral (cazare, expoziție colectivă, sesiune de comunicări insignografice, schimburi de insigne, masă comună) de Complexul Hotelier „Padiș”.

Realizatorii reuniunii vor fi: S.C. Accesorii Prod S.R.L. prin ing. Silviu Dobraș și Asociația Colecționarilor de Insigne din România prin prof. Tiberiu Kelemen, Dumitru Pușcașu și Viorel Stroe.
Gazdele oferă participanților: cazare pentru două nopți (27-28 și 28-29 mai 2016, spațiu expozițional pentru maxim 5 (cinci) panouri standard (45/34 cm), masă (1 mp) pentru desfacerea pieselor de schimb aduse, o masă comună în seara zilei de 28 mai 2016.

Expoziția colectivă nu este tematizată!

Pentru recompensarea colegilor care participă activ la manifestare (expun, prezintă comunicări, etc.) gazdele oferă o plachetă cu anou și o panglică tricoloră, o diplomă, o insignă de colectionar și un breloc.
Colegii care participă la manifestare doar ca vizitatori în scopul efectuării schimburilor și achiziționării de piese, vor primi o diplomă de participare și, pentru încurajare, o insignă de colecționar, respectiv un breloc.
Insigna manifestării va putea fi achiziționată contra cost!
Pentru absolut toți participanții care solicită cazare taxa de participare este de 50 lei, care va fi expediată prin poștă împreună cu talonul de participare la adresa indicată pe invitație.
A.C.I.R. va oferi și anul acesta cinci premii „Floarea de colț”, ultimele din acest ciclu de 10 ani.
Din anul 2017 premiul va fi înlocuit cu acordarea de către A.C.I.R. a titlului de „Colecționar emerit”.
Toți participanții vor primi la sosire „Programul-catalog” care va cuprinde și informațiile de ultimă oră.

Participanții la lucrările congresului au următoarele obligații:
- Să returneze poștal TALOANELE DE PARTICIPARE și REZUMATUL COMUNICĂRILOR pâna la 15 aprilie 2016! (data poștei), la adresa menționată, pentru a putea fi cuprinse în programul-catalog, respectiv să expedieze și taxa de participare;
- Împreună cu „Talonul de participare” se va returna completată și „Adeziunea de membru A.C.I.R.”;
- Panourile aduse pentru expoziția colectivă să respecte cerințele unei expoziții de ținută;
- Pentru cunoașterea operativă a hotărârilor luate în Adunarea Generală, rugăm membrii A.C.I.R., să participe activ la lucrarile acesteia!
- Să respecte cerințele organizatorilor!
- Atenție! Cu tot regretul, taloanele sosite după data stabilită nu vor fi luate în considerare!
- (Sfătuim participanții să-și aducă costumele de baie).

Comitetul de organizare.

Legea 217/2015


Vă semnalăm faptul că a fost publicată Legea 217/2015 care completează ,,OuG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii".

Printre alte prevederi, art. 4 stipulează că:
1. Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.
2. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Având în vedere că activitatea colecționarilor implică și deținerea de insigne cu astfel de simboluri, vă rugăm să studiați cu atenție această lege, inclusiv din perspectiva participarii la expoziții.

22 - 24 mai 2015 - Târgu Secuiesc


În zilele de 22-24 mai 2015 Municipiul Tg. Secuiesc a fost gazda celui de al VII-lea Congres național de insignografie și a celei de a 41 Expoziții colective de insigne. Organizatorii manifestării au fost Consiliul Local și Primăria Municipiului Tg. Secuiesc, Hobby Cserebere Klub, iar amfitrion, colegul Beke Ernő, care la data amintită a împlinit vârsta de 65 de ani, eveniment care a prilejuit multe momente frumoase în cadrul reuniunii. Au fost prezenți 93 de colecționari, veniți din toate colțurile țării, dar și cate un coleg din Serbia și SUA.
Cei prezenți au adus cu ei 416 panouri cu insigne, expoziția colectivă găzduită de Casa de cultura Vigadó fiind reprezentativă. Expoziția a fost vizitată de peste 1.600 persoane continând 29.100 de insigne, fiind astfel unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen realizate în ultima perioadă.
Cifrele vin să completeze caseta tehnică a unei manifestări de mare amploare care a încantat atat participanții, cât și vizitatorii.

TÂRGU SECUIESC – anul acesta, centrul insignografiei româneşti.


În intervalul 22 - 24 mai 2015 Municipiul Tg. Secuiesc va găzdui cel de-al VII-lea Congres Naţional de Insignografie şi a 41-a Expoziţie colectivă de insigne, manifestare organizata de Hobbi Cserebere Klub, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Tg. Secuiesc.

Anii 2000, 2005, 20l0, iar acum 20l5 reprezintă pentru colecţionarii de insigne tot atâtea jaloane, când au venit la Tg. Secuiesc pentru a marca sărbătoarea insignei din ţara noastră.
Vom încerca, în limita resurselor restrânse de care dispunem, să oferim tuturor colecţionarilor un climat favorabil pentru desfăşurarea manifestării în contextul celor hotărâte de Adunarea Generala ACIR de anul trecut.
Măsurile luate şi pe care le vom aplica, chiar dacă nu convin multora, vin să contracareze problemele apărute la Bucureşti şi Petroşani, de care organizatorii s-au lovit în ultima perioadă.
Sperăm, însă, că anul acesta colegii vor fi mult mai atenţi în aprecierea posibilităţilor deplasării la Tg. Secuiesc, iar lucrurile intră pe un făgaş normal.
Pregătim pentru participanţi mici surprize, care sperăm să le facă plăcere tuturor. Vom organiza o expoziţie de insigne netematizată, în care fiecare participant va putea expune în număr nelimitat, cele mai reprezentative panouri din colecţie. Va exista o vizită la „Casa colecţiilor” şi, dacă vremea o va permite, vom efectua şi tradiţionala poză de grup la monumentul lui Gábor Áron - un simbol al municipiului nostru.
Trebuie să remarc buna colaborare pe care Hobbi Cserebere Klub a avut-o cu conducerea ACIR, care ne-a fost alături în toate demersurile.

Toţi colegii care au expediat prin poştă taloanele de participare vor fi aşteptaţi cu mult drag de către organizatori în ziua de 22 mai 2015 la Tg. Secuiesc, pentru a putea monta expoziţia colectivă în sălile Casei de Cultură VIGADÓ şi să ne bucurăm de momentul reîntâlnirii după un an!

Beke Ernő, organizator

8 iulie 2014 Petroşani


S-a încheiat cea de-a 40-a expoziţie a colecționarilor de insigne din România care a avut loc la Petroșani în perioada 27 – 29 iunie 2014. La manifestare au participat 85 de membri ACIR și 17 colecționari veniți din țară. Expoziția colectivă care s-a întins pe 63 metri a însumat 240 de panouri netematizate conținând convențional 14.400 de insigne. În cadrul sesiunii de comunicări insignografice s-au prezentat 15 lucrări de specialitate.
A fost lansat de către colegul Radu Tabără volumul: Catalogul Insignelor emise de Organizația Pionierilor și Organizația Șoimii Patriei din România. S-a tipărit primul număr al Gazetei Colecționarilor de Insigne din România, o ediție aniversară care vine să marcheze cea de a 40-a ediție a întâlnirii colecționarilor de insigne. Au apărut nr. 12 si 13 ale Jurnalului Insignografic, tipărite la Botoșani.
S-au conferit 23 de insigne și diplome de onoare ACIR unor colecționari cu merite deosebite în activitatea asociației. Pentru promovare, mediatizare şi rezultate deosebite în domeniul insignografic din România au fost decernate 5 premii Floarea de Colț unor colegi merituoși.
Pentru marcarea întâlnirii jubiliare au fost confecționate la firma Accesorii Prod Oradea 3 insigne și o medalie unifață având diametrul de 80 mm. La cererea unor colegi s-a confecționat încă o insignă pentru cel de-al cincilea Congres din 2013, care a fost pusă in circulație cu această ocazie.
Cupa transmisibilă a Colecționarilor de Insigne a revenit colegilor din Valea Jiului. NE VEDEM ÎN 2015 LA TG. SECUIESC!

Page 2 of 2 2 1 »