Anul trecut, după ce au fost acordate ultimele premii „Floarea de colţ”, s-a făcut anunţul că, începând din 2017 va fi acordat onorantul titlu de „Colecţionar emerit” pentru colegii cu multă experienţă, împărtăşită celor tineri, celor care organizează manifestări insignografice, în vederea menţinerii continuităţii reuniunilor noastre, pentru participarea cu studii insignografice în cadrul sesiunilor de comunicări, pentru înfiinţarea şi coordonarea unor cercuri cu profil preponderent insignografic etc.

Prima dată instituirea titlului de „Colecţionar emerit” a fost discutată în anul 2016, în cadrul şedinţei Comitetului de conducere operativă A.C.I.R. S-a cerut părerea în scris a mai multor colegi şi astfel s-a stabilit o primă versiune a criteriilor de acordare şi variantele de insigne ale titlului. Acestea au fost prezentate în Programul-catalog al reuniunii de la Băile Felix pentru a fi supuse aprobării Adunării generale.
A urmat o nouă rundă de discuţii în cadrul Comitetului de conducere operativă, după întoarcerea de la Băile Felix, ajungându-se astfel la forma finală a criteriilor, care sunt publicate şi în Programul-catalog al reuniunii şi vor fi reluate în „Jurnalul insignografic” nr.17.
Titlul va fi acordat timp de 10 ani, în perioada 2017 - 2026, numai de către A.C.I.R.
Ȋn data de 16 ianuarie 2017 machetele trofeelor au fost duse la Firma „ACCESORII PROD” Oradea pentru execuţie.
Pe viitor nominalizările laureaţilor vor constitui o sarcină onorantă, dar deosebit de dificilă, fiind conştienţi că nu-i vom putea mulţumi pe toţi colegii, deoarece se vor acorda anual doar două titluri.
După o lungă dezbatere a Comitetului de conducere operativă, s-a hotărât că azi vom acorda primele doua titluri de „Colecţionar emerit” unor colegi care, după părerea noastră, au întrunit cu prisosinţă criteriile stabilite.
STIMAŢI COLEGI,
Prima nominalizare a titlului de „Colecţionar emerit” s-a făcut anul acesta sub imperiul emoţiilor. Dacă în anii trecuţi în rândul membrilor Comitetului de conducere operativă a asociaţiei au existat divergenţe, acum opinia membrilor a fost unanimă în privinţa acordării primului titlu.
Pentru a nu mări suspansul, sunt în măsură să-l prezint pe primul „Colecţionar emerit” din cadrul A.C.I.R. în persoana P.S.†Galaction episcopul Alexandriei şi Teleormanului, pentru activitatea remarcabilă depusă de-a lungul anilor în domeniul numismaticii şi insignografiei din România.
Un moment fericit l-a constituit organizarea, în colaborare cu Muzeul Teleorman, a celui de-al XV-lea Simpozion Naţional de Numismatică – eveniment marcat şi prin emiterea unei insigne. La manifestare a participat conducerea S.N.R. care a rămas impresionată de modul exemplar de desfăşurare a manifestării. Ȋn acest cadru s-a propus înfiinţarea unei Secţii Numismatice la Alexandria. Astfel, la data de 14 mai 1998, ia fiinţă la Alexandria cea de-a XXVI-a Secţie numismatică, al cărei preşedinte de onoare a fost ales P.S.†Galaction.
La data de 2 august 2001 preşedintele secţiei, d-na Veronica Predoi demisionează, iar conducerea secţiei este preluată de P.S.†Galaction.
Din acel moment colectivul secţiei, formată din 14 membri, a devenit, conform previziunilor regretatului dr. Constantin Preda, unul foarte activ sub o conducere înţeleaptă.
Ȋn perioada 1-2 septembrie 2007 are loc la Alexandria cea de-a XXXIII-a Reuniune a colecţionarilor de insigne. Ȋn cadrul festiv prilejuit de deschiderea reuniunii P.S.†Galaction este recompensat, în premieră cu primul premiu „Floarea de colţ”.
Tot în acelaşi an P.S.†Galaction a avut un aport substanţial (am putea spune hotărâtor) în realizarea Simpozionului Naţional de numismatică de la Bucureşti - Otopeni.
Ȋn anii 2011 şi 2012 s-au realizat, în parteneriat între Secţiile Numismatice Alexandria şi Petroşani, două Congrese Naţionale de insigne, foarte apreciate.
Ȋn anul 2015 P.S.†Galaction organizează la Buşteni, în regim de avarie, am putea spune, Simpozionul Naţional de numismatică.
Trebuie menţionat că în perioada 2004-2010 P.S.†Galaction a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Societăţii Numismatice Române, iar în 2011 a fost ales în funcţia de preşedinte onorific al Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România.
Pentru îmbogăţirea colecţiilor personale ale membrilor secţiei şi nu numai au fost iniţiate numeroase emiteri de medalii şi insigne.
Având în vedre realizările enumerate şi multe altele la fel de valoroase, primul titlu de „Colecţionar emerit” îi revine P.S.†Galaction, căruia îi dorim, cu această ocazie deosebită, multă sănătate!

Ȋn perioada de pionierat a activităţii insignografice, un coleg deosebit de tenace a avut o contribuţie hotărâtoare în organizarea a cinci ediţii ale întâlnirilor colecţionarilor de insigne la Timişoara (1976, 1981, 1983, 1986 şi 1987), menţinând astfel continuitatea reuniunilor noastre.
Organizează, de la 1 mai 1981, prima ediţie a „EXPO BANATICA” – o manifestare având caracter local, polarizând în special interesul colecţionarilor din Banat.
Ȋn luna mai 1983, cu ocazia celei de-a IX-a Ȋntâlniri a colecţionarilor de insigne de la Timişoara, pune în circulaţie „Cupa transmisibilă a colecţionarilor de insigne”. A contribuit hotărâtor ca în anii 1983, 1985, 1986, 1987 Secţia Timişoara să câştige acest important trofeu. De asemenea, prin Regulamentul de acordare, Cupa a mai revenit Secţiei Numismatice Timişoara în anii 1976, respectiv 1981 (conform art.6), cu aportul aceluiaşi coleg.
La data de 18 decembrie 1983, împreună cu colegii Milovan Pavel şi Butum Ioan, înfiinţează „Clubul Numismatic al colecţionarilor de insigne din Timişoara”. Clubul a fost prima asociere a colecţionarilor de insigne activând sub preşedenţia colegului Ilin Milan.
Odată cu apariţia „Jurnalului insignografic” a devenit un colaborator valoros, publicând articole deosebit de interesante.
Pentru meritele în activitatea insignografică a fost recompensat, în 2008, cu Premiul „Floarea de colţ”.
A participat aproape la toate manifestările majore în domeniul insignografic, prezentând în cadrul sesiunilor de comunicări, studii insignografice valoroase. Ȋn anul 2009, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Colecţionarilor de Insigne din România, deţine funcţa de vicepreşedinte al asociaţiei pe Zona Banat.
Ţinând cont de realizările enumerate, de funcţiile avute, conducerea A.C.I.R. îi acordă titlul de „Colecţionar emerit” colegului ILIN MILAN din Timişoara, dorindu-i totodată multă putere de muncă, sănătate şi ani lungi de viaţă!

Comitetul de conducere operativă A.C.I.R.